Onlangs hebben wij het programma van onze opleiding HR Business Partner (onder auspiciën van de NVP) volledig vernieuwd. Zo hebben de bedrijfskundige aspecten van HRM en de strategische HR topics een prominente rol gekregen, wordt er veel aandacht aan het leervermogen en de wendbaarheid van organisaties besteed en werken deelnemers gedurende de opleiding aan een businesscase die direct in de praktijk kan worden geïmplementeerd.

De urgentie om business partner te worden

Uit onderzoek (januari, 2017) van intermediair Expand blijkt dat strategisch Business Partner de populairste HR vacature van 2016 is. Tegelijkertijd geeft de Raet HR benchmark van 2017 aan dat slechts 5% van alle HR managers(!) vindt dat HR optimaal de rol van business partner benut. Dat zien HR professionals zelf ook, zo blijkt uit de vele gesprekken die opleidingsmanager Caroline Posthuma dagelijks voert met mensen die naar een passende HR opleiding op zoek zijn. Zij zegt daarover:

De strategische HR agenda

“Ik zie in de markt dat veel HR professionals vragen om een HR opleiding die hen klaarstoomt om écht op strategisch niveau te acteren. Dat vraagt niet alleen om gedegen kennis en de nieuwste inzichten op het vlak van thema’s als talentmanagement, performance management en verandermanagement, maar ook om sterke adviesvaardigheden. Immers, een sterk advies hebben is één ding, deze ook met impact aan de ander weten over te brengen is iets heel anders.

Nieuwe vormen van organiseren

Daarnaast speelt HR een steeds belangrijkere rol als het gaat om het faciliteren van organisatieverandering en de implementatie van nieuwe vormen van organiseren. Het loslaten van hiërarchische structuren en richting een meer wendbare en zelfsturende organisatie bewegen, vraagt van leidinggevenden en medewerkers namelijk om totaal ander gedrag. Aan HR de taak om in dit uitdagende proces de juiste rol te pakken en als business partner waarde toe te voegen.”

Koppeling met de business

De opleiding HR Business Partner onderscheidt zich vooral door de praktische insteek. Directeur Rob Severens vertelt: “Je kunt wel een hele dag PowerPoint sheets afdraaien, de vraag is alleen of je daar nou echt iets van leert. Daarom werken wij uitsluitend met trainers die veel praktijkervaring hebben, zoals Thomas van Meenen (ASML, Imtech), Frank Blaszkowski (Interpolis) en Jacqueline Crijns (Efteling, Politie), en dus de koppeling met de business van de deelnemers kunnen maken, maar ook theoretische experts zoals Dr. José Otte MBA (Taos Institute, Blue Ocean Company).