In Kasteel De Hooge Vuursche organiseerden we op 4 april een seminar over de toekomst van gezondheid en de inzetbaarheid van medewerkers. In de zaal: meer dan honderd health-managers van uiteenlopende bedrijven. Lex Moerings was erbij en zag hoe Lucien Engelen, innovatiegoeroe en directeur van het Radboudumc Reshape Center (verbonden aan Singularity University) ons bijpraatte over technologische innovaties in de gezondheidszorg. Door Lex Moerings, Head of Health and Benefits Willis Towers Watson

Als Engelen begint te praten belandt de zaal onmiddellijk in een achtbaan van technologische vooruitgang. Zo snel als veranderingen in de medische wereld op het moment gaan, zo snel schieten de slides met innovatieve medische producten voorbij. Het contrast met de statige, klassieke zaal van het oude kasteel is groot.

Data

De moraal van het verhaal van Engelen: in de zorg wordt alles in de komende jaren geherdefinieerd. De locatie, de kosten, de structuur, alles. De gezondheidszorg verschuift met behulp van data deels van genezen naar voorkomen. Engelen: “De slogan van het Radboudumc is ‘To make a significant impact on healthcare.’ Ik pleit er al jaren voor om het woordje care weg te laten. Het is een kwestie van tijd voordat ziekenhuizen veel meer preventief te werk gaan.”

Dan tovert Engelen twee minuscule draadloze hightech oordopjes uit zijn zak. “Deze heb ik twee jaar geleden gekocht via een crowdfunding-project. Geloof het of niet maar deze oordopjes zitten vol met sensoren. Stappen, hartslag, zuurstoflevels, energieverbruik, alles wordt gemeten. Mijn smartphone zit daardoor vol met data over mijn gezondheid. Dát is de toekomst.”

Thuis diagnose stellen

“Voor een echo moet een patiënt nu nog naar een ziekenhuis rijden,” gaat Engelen verder. “Inclusief brandstof, parkeerplek zoeken, gangen door, naar een wachtkamer en een half uur wachten.” Hij tovert een klein ding uit zijn binnenzak zo groot als een computermuis. “In de toekomst maak je een echo thuis met dit apparaat van Philips. ‘Nou, dat is zo slecht nog niet,’ zei een hoogleraar bij het Radboudumc laatst. Dan weet je dat het indrukwekkend is.”

De gezondheidszorg is in de toekomst digital first, physical next. We hoeven niet meer naar een ziekenhuis of dokter om een bepaalde diagnose te stellen of een waarde te meten. De apparatuur komt naar ons toe of komt zelfs in onze telefoon. Engelen besluit zijn betoog met dit filmpje. De achterliggende boodschap: het gaat wat hem betreft nog niet snel genoeg.

Zorg op de werkvloer

Ondanks het volgens Engelen te lage tempo, zullen veranderingen in de zorg ook gaan herdefiniëren hoe gezondheid op de werkvloer wordt vormgegeven. Hoe maak je daar als werkgever een strategie voor? Welke impact heeft dit op onze organisatie en werkplek inrichting. Dat zijn de vragen die health-managers bezighouden. De verwachting is in ieder geval dat de weg naar het ziekenhuis in de toekomst wordt vervangen door een digitaal consult. Dit kan gewoon op het werk, dus bespaart veel tijd en geld. Een halve middag vrij nemen voor een doktersbezoek lijkt in de toekomst echt verleden tijd.