Intermediair: Adem je te snel? Dan ben je gestrest?

Bedrijven investeren steeds meer in de gezondheid van hun medewerkers. De ademhaling blijkt een effectieve manier om stress op de werkvloer te lijf te gaan. Weekblad Intermediair schrijft deze week haar hoofdartikel over dit onderwerp. Psychiater Bram Bakker: ‘Een snelle ademhaling is een goede indicator van stress. Wie in rust te snel ademhaalt, loopt een risico op een daverende burn-out of depressie.'

 

Lees het hele artikel op de website van Intermediair: http://bit.ly/fqn536.

 

Kernpunten uit het artikel

Verzuim als gevolg van stressgerelateerde klachten kost de samenleving miljarden euro’s per jaar. Daarnaast komt een onbekend aantal mensen weliswaar opdagen, maar zijn ze te moe om goed werk te leveren. Dat zogenoemde ‘stil verzuim' is niet te meten, maar sommige bedrijven maken zich er wel zorgen over. De ademhaling wordt daarom steeds vaker preventief ingezet om het stressniveau te meten en te verlagen.

 

Zittend op een stoel is 6 keer ademen per minuut genoeg. Veel mensen ademen zittend op een stoel echter meer dan 20x per minuut, dat is even snel als iemand die hard tegen de wind in fietst. ‘Als iemand de hele dag heeft geademd alsof hij aan het sporten is, dan moet hij 's avonds net als een sporter ook herstellen', zegt Michiel Van Alphen van AIRU in het artikel.

 

Dagelijks een simpele ademhalingsoefening doen kan al grote resultaten opleveren heeft Armin Strik ervaren: ‘Ik ben verbaasd. Mijn algehele conditie is verbeterd, mijn uithoudingsvermogen is verdubbeld en ik ben 4 procent lichaamsvet kwijtgeraakt. Mijn ademhaling was 18 in rust. Die is nu 12. Ik voel me ontspannen en opgeruimd. Dit heeft voor mij echt een nare periode afgesloten.

 

Volgens de Belgische psychiater Theo Compernolle is stress niet noodzakelijkerwijs een probleem, zolang iemand daarna maar de tijd neemt om te herstellen. ‘Stress maakt dat we kunnen doorwerken tot de opdracht af is.' Maar langere tijd een beetje stress ervaren – en dus langere tijd een beetje cortisol aanmaken – is ronduit slecht.

 

Meer informatie

Michiel van Alphen

www.airu.nl

michiel@airu.nl

+31643030433

 

Add Comment

You must be logged in to post a comment.

HRnetwerk.nl

Sign In HRnetwerk.nl

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password