Search
Add Listing
Sign In

Motivatie van werknemers

Het is een probleem dat vaak voorkomt: Op welke manier kan ik de motivatie van mijn personeel verhogen? Al sinds het begin van economieën is het voor werkgevers een item geweest; van de Egyptenaren en Romeinen, tot Microsoft, Sony en de Albert Heijn om de hoek. Waar men in de oudheid dit oploste door lijfstraffen uit te delen, zijn wij daar in deze tijd iets subtieler in. Maar hoe vaak hoort een werkgever wel niet dat het personeel weer een loonsverhoging wil, of meer bonussen? Om de kwaliteit en motivatie te waarborgen, is een werkgever vaak nog verplicht hierin mee te gaan.

 

Salarisverhogingen zijn niet nodig

 

Een salarisverhoging of een verbeterd bonussysteem zijn echter in de meeste gevallen onnodig. Om duidelijker te maken, zullen we eerst bekijken war de motivatie van een werknemer vandaan komt. Volgens Baron & Kreps (1999) zijn er twee bronnen voor motivatie: intrinsieke bronnen en extrinsieke bronnen. Bij deze bronnen komt het er eigenlijk op neer dat motivatie of de persoon zelf (intrinsiek) of van buitenaf (extrinsiek) komt.

De bron van extrinsieke motivatie zal voor u waarschijnlijk het meest herkenbaar zijn. Dit zijn aspecten zoals het salaris, de bonusregeling voor een werknemer, trainingen etc. Kortom, beloningen die van buiten de persoon afkomstig zijn. Hier is het meestal het geval dat deze aspecten mensen belonen voor hun werkzaamheden, omdat het werk die hun niet geeft. Mensen zien het werk als een last, en eisen dus beloningen om het te doen.

 Intrinsieke beloningen daarentegen, komen dus vanuit de persoon zelf. Hier is dus sprake van beloning voor het geleverde werk vanuit de werknemer zelf; het werk doen is op zichzelf al een beloning. Voor deze werknemers wegen extrinsieke beloningen een stuk minder zwaar. Het is echter niet zo dat mensen met intrinsieke motivatie geen extrinsieke beloning (zoals salaris) verlangen, maar net genoeg zodat deze kwestie van tafel is.

 

Meer intrinsieke motivatie


Bijvoorbeeld: U heeft een werknemer in dienst die naar tevredenheid presteert. Echter, u ziet graag dat deze werknemer nog beter gaat presteren? Hoe doet u dit? Een logische manier is natuurlijk een prestatiebonus in het vooruitzicht stellen (verhoging van extrinsieke motivatie). Dit verhoogt echter uw loonkosten, en ook het gevaar van het ‘principal-agent’ probleem komt dan kijken. Een andere mogelijkheid is om ervoor te zorgen dat het werk voor die persoon interessanter wordt, bijvoorbeeld door deze persoon meer verantwoordelijk of uitdaging te geven (verhoging van intrinsieke motivatie). Dit soort maatregelen hoeven niet veel te kosten voor u als werkgever, en deze motivatie kan er ook voor zorgen dat deze werknemer risico’s neemt die in het belang van het bedrijf zijn i.p.v. het eigenbelang.

Dit voorbeeld laat goed zien dat, met het oog op het financiële plaatje, een verhoging van de intrinsieke motivatie aanzienlijk minder hoeft te kosten dan een verhoging van de extrinsieke motivatie. Een ander belangrijk voordeel ligt in het causale verband tussen twee soorten motivatie. Uit wetenschappelijke studies is namelijk gebleken dat, indien er bij een werknemer sprake is van intrinsieke motivatie, en de nadruk van een werkgever op extrinsieke motivatie ligt, ervoor kan zorgen dat de intrinsieke motivatie daalt. Oftewel; een verhoging van de extrinsieke motivatie gaat ten koste van de intrinsieke motivatie. Andersom is dit echter niet het geval.

 

Probeer eens iets anders


Dus als u graag ziet dat de motivatie van uw werknemers omhoog gaat, probeer dan eens iets anders dan de een salarisverhoging of bonus. Probeer bijvoorbeeld eens om hun werkzaamheden wat interessanter te maken. Het is niet alleen in veel gevallen lagere kosten met zich mee, maar het zorgt er vaak ook nog eens voor dat de betrokkenheid van de werknemers omhoog gaat, het ziekteverzuim omloog gaat en de retentie van werknemers omhoog gaat. Want motivatie is zoals iemand ooit zei: "Motivation is the art of getting people to do what you want them to do because they want to do it."

 

Dit artikel is beschikbaar gesteld door: B. Westhuize van Centraal Beheer Achmea

Add Comment

You must be logged in to post a comment.

HRnetwerk.nl

Sign In HRnetwerk.nl

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password