Ruim vijfentwintig procent van alle directeuren heeft een personal coach. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Centrum voor Directeuren. De voorzitter van het NCD is allerminst blij met die uitkomst. Zijn dit soms watjes die hun werk niet aankunnen?

Dat is natuurlijk een prangende vraag. Waarom zou u als directeur een coach in de arm nemen? Kunt u soms niet zonder steun en erkenning? Of wilt u zo graag uw hart luchten en is er niemand die luistert?

Stel, u hebt ambitie en plannen genoeg. Dan komt daar vaak veel bij kijken. Geld, mensen en mogelijkheden. Rekenen, keuzes maken en risico nemen. Doet u dat alles in uw uppie? Natuurlijk niet! U overlegt en vraagt advies. Dat is niets bijzonders!

Elke succesvolle persoon weet, dat hij niet zonder adviseurs en vertrouwelingen kan. Mensen die uw denken snel twee, drie, vier stappen verder brengen. Die wanneer nodig, onverbloemd zeggen waar het op staat, omdat ze geen persoonlijk belang hebben bij hun eigen goede raad.

De vraag is nu, of uw traditionele adviseurs zoals uw MT, levenspartner en goede vriend, deze kwaliteiten altijd even goed in zich verenigen. Is dat zo? Prijs u gelukkig! In het andere geval bent u geen watje, maar een enorme slimmerik, wanneer u een ander (personal coach) inschakelt!

(c) Anneke Walraven. Anneke Walraven is directeur van De Wandelende Coach (R).De Wandelende Coach is een franchise organisatie voor coaches. Klik hier voor meer columns van Anneke Walraven