‘Tijdens de winterslaap kruipt een egel weg, rolt zich op en gaat winterslapen. Hartslag, lichaams-temperatuur en longfunctie gaan op een laag pitje. Er zijn niet zoveel zoogdieren die dat de egel nadoen.’

Voorgaande tekst kwam ik tegen in artikel van Natuurmonumenten. De eerste gedachte die bij mij opkwam is dat ik meer dan voldoende ‘zoogdieren’ herken die het gedrag van de egel vertonen, namelijk werknemers.

 

Idealen, dromen en het verdwijnen van passie

Over het algemeen komen werknemers organisaties binnen met idealen en dromen. Voor sommigen gaat het om ambitie in relatie tot een mooie loopbaan en geld verdienen, voor anderen om het plezier in het werk en weer anderen willen door hun werkzaamheden een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de wereld. Degenen die hun dromen niet weten te realiseren of in dit geval hun talenten niet weten te benutten vinden het echter na verloop van tijd lastig  organisaties te verlaten of zelfs intern de stap te maken naar een andere functie. Argumenten die worden genoemd zijn voldoende voorhanden; Het is crisis, ik weet wat ik heb, ik heb zulke fijne collega’s, ik weet niet wat ik anders zou moeten gaan doen, ik heb geen specifieke talenten, etc. Allemaal prima argumenten alleen gaat dit vaak wel ten koste van de eigen passie, het talent en de idealen. De werknemers die hier mee te maken doen zichzelf en hun omgeving tekort.

Gevolg van dit alles is dat de werkzaamheden na verloop van tijd worden verricht op basis van automatismen en zonder passie, dat de betrokkenheid richting de organisatie afneemt, bevlogenheid vervliegt en dat uiteindelijk de individuele talenten ondersneeuwen in de dagelijkse waan van de dag. Hier zie ik de relatie met de winterslaap van de egel.

Natuurlijk is voorgaande gechargeerd, zijn er voldoende werknemers die hier bewust voor kiezen en weten ook voldoende werknemers hun talenten wel te gebruiken en te ontwikkelen. Er is echter een grote component aan Human Capital dat op deze manier verloren gaat en dit mogen organisaties zichzelf aanrekenen.

 

Ook de werkgevers zijn nog aan het slapen!

In dit geval is de uitspraak ‘je krijgt wat je verdient’ zeer toepasselijk en zitten organisaties in grote getale in dezelfde winterslaap. Binnen organisaties vliegen woorden als bevlogenheid, passie en betrokkenheid tegenwoordig namelijk als warme broodjes over de zogenoemde toonbank.  Allemaal leuk en aardig alleen zeggen woorden niets en gaat het uiteindelijk om daden. Het gaat er om dat organisaties talentontwikkeling niet zien als kostenpost maar als opbrengstencomponent. Door te investeren en de juiste aandacht te geven aan het ontwikkelen van individueel talent worden termen als betrokkenheid, passie en bevlogenheid werkelijkheid, wat ook naar voren komt uit diverse onderzoeken.

 

Laat de lente aanbreken!

Kortom, werknemers en bestuurders binnen organisaties, wanneer komen jullie uit de winterslaap? Ga aan de slag met het investeren in en het ontwikkelen van het aanwezige individuele talent. Laat weerstanden varen en zorg voor het aanbreken van de spreekwoordelijke lente. Het resultaat zal verrassend zijn!

 

 

""Richard van der Lee is werkzaam bij Rabobank Bollenstreek als Manager Particulieren en publiceert op eigen titel (diverse columns/artikelen zijn nationaal en internationaal gepubliceerd op HRnetwerk.nl, Managersonline.nl, BSN.eu. hrmguide.net en HRinFinance.nl). Tevens geeft hij presentaties tijdens bijeenkomsten met als onderwerp ‘zijn kijk’ op HRM en talentontwikkeling. Richard heeft in het kader van het afronden van een Executive MBA-studie bij Business School Nederland onderzoek gedaan naar ontwikkeling van talent in de breedte. Hiervoor is door hem een gedachtegoed en bijbehorend model ontwikkeld, waarin de relatie wordt gelegd tussen relevante marktperspectieven en organisatieperspectieven, die de bouwstenen vormen voor een het ontwikkelen van een ‘Visie op talent’. Mail voor vragen, opmerkingen of inzage in de dissertatie naar visieoptalent@gmail.com. Richard is ook te volgen via twitter onder de naam VisieopTalent en heeft een eigen website met de naam www.visieoptalent.nl