Iedere maand krijgt een werknemer bij zijn loon een gespecificeerde loonstrook, ook wel salarisspecificatie of salarisstrook genoemd. Voor veel mensen is de salarisstrook niet direct duidelijk. Hier is een geanimeerde uitleg voor meer begrip.

 

Op de loon- of salarisstrook vindt u onder meer de toeslagen en inhoudingen op het loon. Ook wordt zowel het brutoloon als het nettoloon weergegeven. Het verschil tussen deze twee bedragen kunt u berekenen met de online loonberekening tool.

Wijzigingen in wet- en regelgeving ziet u ook terug op de salarisspecificatie. Werknemers betalen sinds 2009 bijvoorbeeld geen WW-premie meer. Deze wordt dan ook niet meer vermeld op de strook.

Interactieve uitleg loonstrook

Op de salarisstrook staat veel informatie, veelal in cijfers. Voor veel mensen is niet direct duidelijk wat al deze termen en cijfers beteken. De flash-presentatie van ADP geeft uitleg per onderdeel van de loonstrook een toelichting. Bij ieder onderdeel van de salarisstrook staat een heldere beschrijving. Ga met de muis over het betreffende vlak te gaan en u leest de uitleg. Handig: De loonstrook-animatie van ADP Nederland is met bronvermelding vrij voor publicatie te gebruiken.