Het dalende werkloosheidspercentage (4,2 procent) leidt tot een schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit dwingt werkgevers ertoe om personeel meer te bieden om hen aan zich te binden. Dit is onder meer terug te zien in de lonen die worden aangeboden. Meer dan de helft van de Nederlanders die dit jaar van baan zijn gewisseld ging er financieel op vooruit. Vooral jongeren zien hun salaris groeien en dat terwijl een hoger salaris niet de belangrijkste reden is voor een jobswitch. 

Jobswitchen loont. Een recent onderzoek van de grootste vacaturebank Jobbird onder 1.500 respondenten laat zien dat werkgevers door het lage werkloosheidspercentage met elkaar concurreren om de beste medewerkers. Met hogere salarissen als gevolg.

Vooral jongeren profiteren

55 procent van de beroepsbevolking die afgelopen jaar van baan is gewisseld, is hierdoor meer gaan verdienen. Hierbij ging meer dan een kwart van de respondenten er één tot vijf procent op vooruit en verdient 29 procent bij de nieuwe baan vijf procent of meer bovenop het oude loon. Vooral werknemers jonger dan 30 jaar profiteren van een overstap naar een nieuwe werkgever. 75 procent van deze groep ging erop vooruit bij een nieuwe baan. Vanaf 40 jaar zakt dit percentage tot 41,9 procent en bij de 50-plussers is ruim 37 procent meer gaan verdienen. Ook is een verschil te zien tussen mannelijke en vrouwelijke jobswitchers. Ruim twee derde van de mannen verdient meer, tegenover minder dan de helft van de vrouwen.

Loonsverhoging niet de belangrijkste reden voor een switch

Alhoewel het nu een gunstige tijd is om te wisselen van baan voor een beter salaris, wordt dit niet als belangrijkste reden genoemd. Bijna 30 procent van de respondenten wisselt van baan doordat hun huidige contract niet wordt verlengd. Ruim 19 procent kiest voor een switch met als doel een hoger salaris. Ook worden een baan dichter bij huis en betere secundaire arbeidsvoorwaarden als redenen genoemd. Werkgevers moeten zich dan ook niet blindstaren op het bieden van hogere salarissen om de concurrentiestrijd te winnen. Een fijne werkomgeving en de locatie van (internationaal) kantoren worden ook als belangrijke factoren gezien in de keuze voor een werkgever.

Over Jobbird

Met 180.000 vacatures van 70.000 werkgevers is Jobbird is de grootste vacaturebank van Nederland. Jobbird wil de arbeidsmarkt transparant maken en vraag en aanbod elkaar laten vinden. 24/7 via één gratis recruitment platform. Met een gemiddeld cijfer van een 8,6 is Jobbird twee keer uitgeroepen tot beste vacaturebank van Nederland (2016 en 2017). Jobbird rolt momenteel haar platform Europees uit en wil volgend jaar de overstap maken naar de Verenigde Staten en Azië.

lees meer