Steeds meer bedrijven gaan de grens over. Om te groeien, om meerdere markten aan te boren of om de concurrentiepositie op peil te houden. Internationale bedrijven in Nederland zorgen voor maar liefst 40% van de banen. Ruime keuze voor werkzoekenden en jobswitchers dus, maar hoe zorgen internationale bedrijven ervoor dat er voor hen wordt gekozen? Oprichtster van internationaal co-working concept Merkspace, Sapir Sphigel, weet met wereldwijd zes vestigingen, welke voordelen het werken voor een internationaal bedrijf met zich meebrengt en welke aspecten internationale bedrijven in kunnen zetten om de strijd om talent te winnen.

  1. Medewerkers hebben meer kans om door te groeien

Internationale bedrijven kunnen hun medewerkers meer doorgroeimogelijkheden bieden. Met een constante focus op ontwikkeling en het stimuleren van bedrijfsgroei breiden zij niet alleen uit in het aantal landen waarin zij opereren, maar ook in functies en afdelingen. Voor medewerkers biedt dit kansen om mee te groeien met het bedrijf en zichzelf te ontwikkelen, zowel horizontaal als verticaal. Takenpakketten en rollen kunnen snel worden uitgebreid, ook naar andere landen. En veranderen de interesses van medewerkers? Dan is de kans groot dat er een nieuwe passende functie binnen het bedrijf gevonden wordt.

  1. Investeren in training en ontwikkeling

Een internationaal bedrijf staat gelijk aan hogere budgetten. Niet alleen voor bijvoorbeeld marketing en productontwikkeling, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. Om hen te laten groeien en zo goed en efficiënt mogelijk te laten werken wordt er vaak geld vrijgemaakt voor trainingen. En hebben zij zelf een idee voor een (avond) opleiding die het bedrijf verder kan helpen? Met een goede onderbouwing wordt hier vaak mee ingestemd.

  1. Het bedrijf is de facilitator

Werken voor een internationaal bedrijf betekent voor medewerkers stabiliteit. Randzaken zijn goed geregeld, contracten zijn duidelijk en er is vaak sprake van goede aanvullende arbeidsvoorwaarden. Grote bedrijven nemen een faciliterende rol op zich, wat rust creëert voor medewerkers. Nog twee voordelen die internationale bedrijven in de strijd kunnen gooien? Doordat vestigingen en landen elkaar compenseren gaan zij minder vaak failliet en ook bieden zij veelal hogere lonen dan bedrijven die in één land actief zijn.

  1. Medewerkers worden niet in het diepe gegooid

Grote bedrijven hebben veel mensen in dienst van allerlei niveaus die samenwerken op verschillende afdelingen. Grote kans dat nieuwelingen terecht komen tussen ervaren collega’s. In tegenstelling tot trial and error bij startups en kleinere bedrijven, kan een vast team hen alles vertellen over het reilen en zeilen binnen de organisatie, wat wel en niet werkt en specifieke kennis over hun vakgebied overbrengen. Ook wordt er vaak gewerkt met verschillende feedbackmomenten. Dit houdt medewerkers scherp.

  1. Medewerkers bouwen aan een wereldwijd netwerk

Werken bij een bedrijf dat internationaal opereert biedt medewerkers de kans om hun netwerk te vergroten. Zij werken met collega’s vanuit verschillende locaties en landen, waardoor zij nationale én internationale connecties kunnen opbouwen. Via via is altijd iemand te vinden die hen verder kan helpen. Of het nu gaat om een specialistische werk-gerelateerde vraag, een tip voor een internationale reis bij ambities voor een internationale carrière, een wereldwijd netwerk komt van pas.

  1. Meer ideeën, meer creativiteit

Door de grote hoeveelheid collega’s in binnen en buitenland komen medewerkers van internationale bedrijven in aanraking met verschillende culturele achtergronden. Zij leren niet alleen veel over diverse landen, culturen en omgangsvormen, maar steken ook wat op over verschillende visies. Goed voor hun eigen ontwikkeling, maar ook voor het uitvoeren van hun functie en het bedrijf. Een omgeving waarin mensen verschillende ideeën en perspectieven hebben gelijk staat aan meer creativiteit en nieuwe inzichten.

Kortom, er zijn voordelen die internationale bedrijven medewerkers kunnen bieden: veel mogelijkheden om te leren en te ontwikkelen, verhoogde creativiteit én stabiliteit. Zet ze in!