De Nederlandse bouwsector gaat nog twee loodzware jaren tegemoet in 2010 en 2011. Maar vanaf 2012 zal de vraag in deze branche stevig herstellen. Deze ‘inhaalvraag’ naar bouwproductie zet flink door tot en met het jaar 2015. Dat meldde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maandag in de jongste ramingen voor de komende jaren.

,,De sector moet rekening houden met een langdurige crisis”, schetste directeur Taco van Hoek de sombere nabije toekomst. ,,Je ziet dat het economisch herstel dit jaar op allerlei onderdelen inzet, maar dat gaat volledig voorbij aan de bouw”, aldus Van Hoek. De directeur wijst erop dat bouwbedrijven de effecten van de economische crisis lang hebben kunnen afwenden door goed gevulde orderportefeuilles. Maar nu deze grotendeels zijn afgebouwd, gaan de klappen in de bouw flink vallen.


Het EIB constateert dat de sector vorig jaar 10.000 voltijdbanen moest schrappen. Dit jaar zullen dat er ongeveer 33.000 zijn en in 2011 nog eens zo’n 2000. Opgeteld zal de sector eind 2011 daarmee circa 45.000 minder voltijdbanen tellen, een reductie van in totaal ongeveer 9 procent.

lees meer