Schadevergoeding na doorzoeken prive-mail van werknemer

De werknemer in de onderhavige zaak is in de periode van 1 juli 2007 tot en met 17 maart 2014 werkzaam geweest als export director bij een groothandel in horloges.

 

In de arbeidsovereenkomst is een verbod op nevenwerkzaamheden en een geheimhoudingsbeding opgenomen. Bij het verbod op nevenwerkzaamheden is onder meer bepaald dat het werknemer niet is toegestaan om naast de dienstbetrekking bij de werkgever nevenwerkzaamheden te verrichten die – onder andere – concurrerend zijn voor de werkgever.

 

Op 12 maart 2014 heeft werknemer tijdens een gesprek met werkgever aangegeven voornemens te zijn om bij een concurrerend bedrijf – een horlogefabrikant – te gaan werken. Na dit gesprek heeft werkgever aan werknemer verzocht om de laptop van de zaak op het bedrijf achter te laten in verband met een software-update. Werknemer heeft aan dit verzoek gehoor gegeven. Ook zijn telefoon liet hij achter. Twee dagen later, op 14 maart 2014, heeft werkgever werknemer op staande voet ontslagen.

 

Werknemer werd verweten dat hij intensieve contacten heeft onderhouden met de horlogefabrikant. Zo zou hij een verkooporganisatie voor dat bedrijf hebben voorbereid. Daarnaast zou werknemer vertrouwelijke bedrijfsgegevens aan de fabrikant hebben verstrekt en het deze hebben geïntroduceerd bij zakelijke relaties van werkgever. Ten slotte zou werknemer een Business Plan voor de horlogefabrikant hebben gemaakt en hebben bemiddeld bij de indiensttreding van werknemers van werkgever bij de horlogefabrikant.

 

Op 17 maart 2014 heeft werkgever nogmaals werknemer op staande voet ontslagen, omdat hij aan een concurrent van werkgever de naam zou hebben doorgegeven van de fabriek waar zij haar horloges laat maken. Werkgever heeft bij de politie aangifte gedaan van bedrijfsspionage.

 

Werknemer is van mening dat zijn privacyrechten door werkgever ernstig zijn geschonden. Werkgever zou immers na de afgifte van de laptop zonder toestemming van werknemer zijn privé-mailaccounts hebben doorgezocht. Ook zou werkgever zonder toestemming van werknemer de chatberichten op de afgegeven telefoon hebben bekeken.

Add Comment

You must be logged in to post a comment.

HRnetwerk.nl

Sign In HRnetwerk.nl

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password