De sites staan er bol van: binnen de loopbaanbegeleiding draait het om het vinden van je passie. Als je je echte drijfveren kent, word je vanzelf succesvol en gelukkig in je werk. Dan voelt werk ook nooit meer als werken. Deze variant op ‘En zij leefden nog lang en gelukkig..’ leidt vaak tot teleurstellingen.
In onze praktijk kom ik ze tegen; zoekende mensen met hoge verwachtingen. Teleurgesteld omdat het maar niet lukt om een passende baan te vinden, of vol twijfel over zichzelf omdat ze geen passie hebben kunnen ontdekken in zichzelf (“Ben ik dan zo oppervlakkig?”). Of gewoon omdat ze toch die rigoureuze stap niet durven te maken. Koudwatervrees, roepen veel coaches. Heel verstandig, denk ik vaak.
Hieronder in het kort waarom deze aanpak niet werkt én een andere aanpak van loopbaanbegeleiding: realistischer en efficiënter. Niet eerst heel diep naar binnen kijken en dan ervaren dat er in de praktijk wel erg weinig mogelijkheden zijn. Maar met veel afwisseling tussen binnen en buiten: het Spekkoekmodel.

Hoe Lydia haar passie vond en tóch ongelukkig was
Een voorbeeld:
Als Lydia, voorheen kredietadviseur, samen met haar loopbaanadviseur op zoek gaat naar haar echte passie, komt ze uit op de functie van Lifecoach. Lydia vond het adviseren van mensen altijd al leuk, maar liever buiten die commerciële (bank)omgeving. Niet meer alleen over cijfers hebben, maar over zaken die er echt toe doen. Lydia krijgt wat geld en tijd mee en volgt een coach opleiding. Lydia maakt een vliegende start: heeft het gevoel dat ze helemaal goed zit en mag een stage lopen bij haar werkgever. De stage valt wel wat tegen, korter en niet echt zelf doen, maar het gevoel dat ze het nodige leert. Bij voorbeeld, dat ze niet binnen een interne afdeling mobiliteit wil werken. Lydia heeft besloten of aan te sluiten bij een bureau of zelf haar eigen bureau te beginnen. Lydia heeft haar passie gevonden en het loopbaantraject wordt afgerond.
Helaas kwam de teleurstelling al snel daarna. Omdat er meer dan ooit gevraagd werd van haar acquisitievaardigheden bij voorbeeld. Bij bestaande bureaus kon ze niet terecht en een eigen praktijk opbouwen bleek lastig. Maar ook omdat bepaalde behoeftes onvervuld bleven, zaken die Lydia helemaal niet hoog op haar lijstje had staan, omdat ze er gewoon waren; een leuke samenwerking met collega’s bij voorbeeld, even een praatje pot maken. Of een ander dingetje dat ze nooit zo belangrijk had gevonden: haar verdiensten. Ze had bedacht dat ze voorlopig wel even met wat minder toe zou kunnen, maar toen ze na een jaar nog steeds aan het interen was, voelde de financiële druk zwaar op haar schouders.
De –eenzijdige- focus op passie bracht Lydia niet een meer duurzaam werkplezier. Het bracht haar een soort instant werkgeluk, maar dat bleek niet houdbaar in de praktijk.

Wat gaat er mis als jouw passie de enige leidraad is?

1) Je mist van alles. Als kind wilde je dokter worden, of brandweerman of juf. Want dat waren functies die je kende. Maar ook nu mis je nog van alles en als je alleen naar binnen kijkt, ga je die functies ook niet vinden. Misschien is de functie die jou het beste past er wel één waarvan je nog nooit hebt gehoord.
2) Je benut je assets onvoldoende. Als je alleen kijkt naar wat je nu wilt, ga je helemaal overnieuw beginnen. Vanaf nul. En dat betekent helemaal onderaan de ladder. Terwijl je kansen veel groter zijn als je je ervaring en opgebouwde kennis kunt benutten. De vraag moet zijn: hoe kan ik, gegeven deze behoeften, gebruik maken van mijn kennis en ervaring? In Lydia’s geval bij voorbeeld doordat ze zich specifiek zou richten op de financiële sector (en daar ook haar netwerk zou gebruiken). Of zich meer zou richten op het ondersteunen van ondernemers die in zwaar weer komen.
3) Je hebt de feiten nog niet scherp. Om goed te weten of de richting je ook op termijn past, is het van belang dat je goed zicht hebt op je eigen verlangens en hoe die gedurende de afgelopen jaren zich ontwikkeld hebben (met de nodige psycho-educatie van wat een situatie met je verlangen kan doen) en, en dat vooral, op wat die functies nu in de praktijk behelzen. Zijn er vacatures, zou jij er kans maken met jouw achtergrond, in wat voor omgeving kom je dan vaak te werken, wat voor soort mensen zijn er succesvol? Te vaak betekent op je passie afgaan dat je terecht komt in een overbeviste vijver.
4) Je gaat teveel uit van succes. Als je wilt, kun je alles, is vaak het credo. Dat is helaas onzin en de feiten bewijzen het. Maar heel weinig mensen kunnen echt hun brood verdienen als artiest. Of als lifecoach. Of als trainer. En je moet er ook het type voor zijn om te dealen met veel tegenwind. Dat vergt veel taaiheid en zelfvertrouwen, maar ook handigheid en flexibiliteit.
5) Je stuurt te sterk tegen. Net zoals je niet de supermarkt in moet gaan als je rammelt van de honger, is het ook niet verstandig om uitsluitend op je gevoel af te gaan als je al langere tijd in een vervelende werksituatie zit. Een omgeving waarin je veel te zwaar onder druk hebt gestaan bij voorbeeld, er geen enkele ruimte was voor reflectie en rust. Of uit een omgeving die sterk machtsgericht was, een reorganisatie vol politieke spelletjes. En alles wat je dan nog wilt, is rust. Overzicht. Eenvoud. En voordat je het weet, heb je bedacht dat jouw passie een B&B is. Of ga je solliciteren naar banen die ver onder je niveau liggen. Maar na een tijdje merk je hoe fijn het was om af en toe ook strategisch bezig te zijn. Mee te kunnen denken op een zeker niveau.
6) Je zoekt je verlangen in je werk. Dat is niet zo gek, want daar heb je het ook over met je loopbaanadviseur. Maar vaak wordt over het hoofd gezien dat je ook gewoon je geld kunt verdienen met je werk en helemaal vervuld kunt worden qua passie als je twee avonden in de week als vrijwilliger bij slachtofferhulp aan de slag gaat. Of in dat hospice bij jou in de buurt.

Het alternatief: spekkoekadvisering
Als loopbaanadviseur heb je, vind ik, de taak de zaken niet mooier voor te stellen dan ze zijn. Het zoeken van een andere baan is vaak een lastig proces. Een proces waarin cliënten te maken krijgen met een overschot aan kandidaten in bepaalde richtingen, met leeftijds- of andere discriminatie, met slordige procedures vanuit HR. Een fijn traject van gesprekken op kantoor en oefeningen thuis, ver af van die weerbarstige praktijk, geeft een goed gevoel. Het is een soort geestelijke massage. Maar is in feite vooral uitstel van wat er moet gebeuren. Naar buiten gaan, onderzoeken, zaaien, je neus stoten en je koers bijstellen. Afwisselend naar binnen en naar buiten kijken.
Met als start een minder uitgebreid onderzoek van de eigen verlangens en mogelijkheden (maar met een aantal goede vragen en misschien wat tests kom je al een heel eind). Genoeg voor de volgende stap: het toetsen en zaaien in de buitenwereld. Het begin van het organische proces dat het zoeken van een nieuwe baan vaak is. Op basis van dat eerste onderzoek van opties in de praktijk nagaan hoe reëel en aantrekkelijk ze zijn. Door korte verkennende gesprekjes. Of door een uurtje op internet te zoeken naar vacatures en nieuws.
In een markt van grote schaarste aan arbeidskrachten zou de nadruk op passie wellicht logischer zijn. De huidige markt vergt vooral handig laveren. Goed nadenken over hoe je als ‘product op de arbeidsmarkt’ de meeste kans hebt om uit het schap gehaald te worden. Als een spekkoek: een laagje reflectie afgewisseld door een laagje toetsing, waarna je weer bijstuurt in je strategie. Gewoon omdat je erachter komt dat een bepaalde functie in de praktijk helemaal niet zo leuk is. Of dat er geen droog brood mee te verdienen valt. Kortom: realistische loopbaanbegeleiding, via het Spekkoekmodel.
Ester de Bruine